HET VERHAAL ACHTER

Wie de Antwerpse Kempentrail wandelt, doorkruist meerdere natuurgebieden in de Voorkempen en krijgt een mooie samenvatting van al het moois dat de regio te bieden heeft. Soms loop je bijna op de grens: daar waar Antwerpen eindigt en de Kempen begint.

De loop der geschiedenis liet duidelijke sporen na in deze streek. Droge zandgrond en heidegebied werd door jarenlange noeste arbeid van zijn bewoners omgevormd tot een mooie groene omgeving waar dichte bossen, open landbouwgebied, vennen en heidegebied elkaar afwisselen. Prachtige kastelen zoals op het Domein de Renesse, het kasteel in het Vrieselhof en het Park Van Halle voegen daar een aristocratisch tintje aan toe. Deze adellijke domeinen bezorgen ons nu urenlang wandelplezier.

De statige bossen en dreven leiden ook naar erg landelijke gebieden zoals Salphen, een wat afgelegen gehucht dat slechts uit een aantal boerderijen bestaat waarvan sommige nog in oude langgevelstijl. In de regio is Salphen vooral gekend vanwege zijn jaarlijkse traditionele en folkloristische kermis.

Via het stille Einhoven belanden we in Zoerselbos, een 400 ha groot natuur- en bosgebied dat zich uitstrekt over Halle en Zoersel. Pal tegenover het bezoekerscentrum van het Zoerselbos waar, voor wie de 35 km en 55 km wandelt zich ook een rustpost bevindt, sta je voor het 'Boshuisje'. Nu een horecagelegenheid, maar volgens het verhaal is dit het huisje waar "de Loteling" uit het gelijknamige boek van Hendrik Concience woonde.

De wandeling leidt verder naar de weilanden en typische Kempische bossen van de Abdij van de Trappisten, waar sinds 1836 en ook vandaag nog het welgekende Trappistenbier gebrouwen wordt. Ook de kaas die er gemaakt wordt, is een lekkernij. Via het aansluitende Molenbos, een 175 ha groot natuurgebied en Drieboomkesberg, vroeger gekend als bedevaartsoord gaan we stilaan terug richting startpunt. 


Antwerpse Kempentrail 15km

Ontdek Malle, groene gemeente in de Antwerpse Kempen. Twee machtige kastelen, Hoven van Plaisantie, uitgestrekte bossen en de Trappistenabdij van Westmalle omkaderen de Antwerpse Kempentrail. Een selectief parcours maakt van de Antwerpse Kempentrail 15 km Junior Trail de ideale wandeling om in het zog van de geoefende stappers de sfeer op te snuiven.

Antwerpse Kempentrail 25km

Ontdek Malle, groene gemeente in de Antwerpse Kempen. Twee machtige kastelen, Hoven van Plaisantie, uitgestrekte bossen en de Trappistenabdij van Westmalle omkaderen de Antwerpse Kempentrail.. Een selectief parcours maakt van de Antwerpse Kempentrail 25 km de ideale wandeling om in het zog van de geoefende stappers de sfeer op te snuiven.

Antwerpse Kempentrail 35km

Ontdek Malle, groene gemeente in de Antwerpse Kempen. Twee machtige kastelen, Hoven van Plaisantie, uitgestrekte bossen en de Trappistenabdij van Westmalle omkaderen de Antwerpse Kempentrail. . Een selectief parcours maakt van de Antwerpse Kempentrail 35 km de ideale wandeling voor de sportieve en meer geoefende wandelaar..  

Antwerpse Kempentrail 55km

Ontdek Malle, groene gemeente in de Antwerpse Kempen. Twee machtige kastelen, Hoven van Plaisantie, uitgestrekte bossen en de Trappistenabdij van Westmalle omkaderen de Antwerpse Kempentrail. . Een selectief parcours maakt van de Antwerpse Kempentrail 55 km de ideale wandeling voor alle geoefende wandelaars die van een uitdaging houden